Ciasto z malinami
Opublikowano: 07.04.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, masło, cukier i duża porcja soczystych malin - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby upiec pyszne ciasto z malinami. Z prostych składników wyczarujesz słodką, maślaną bazę idealnie kontrastującą z lekko kwaskowatymi owocami. Aromatyczne maliny sprawiają, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też pięknie wygląda na talerzu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 325 g (2,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 200 g (2 szklanki)
- Maliny - 500 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, tak by osiągnęło temperaturę pokojową.
- Do dużej miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a także jaja, pokrojone w małe kawałki masło i połowę cukru. Zagnieć w rękach, by powstała jednolita masa. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną część zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej spód rozłóż jedną połowę ciasta.
- Maliny włóż do miski rozdrobnij lekko widelcem i wymieszaj z pozostałym cukrem. Wyłóż masę malinową na spód ciasta.
- Kruszonkę wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na masę malinową.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut, do zarumienienia. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.