Ciasto z mąki owsianej

Opublikowano: 23.12.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, miód i jabłka to kluczowe składniki tego ciasta, które sprawiają, że jest ono wyjątkowe. Czekolada deserowa i kakao dodają mu głębi smaku i nuty słodyczy. Te składniki tworzą wspólnie niezwykłe ciasto idealne na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Miód - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 300 g (3 sztuki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj.
- Dodaj miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Przelej ciasto do foremki. Dodaj posiekaną drobno czekoladę.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
- Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, że mąka owsiana nie należy do produktów bezglutenowych, aby taka była musi być specjalnie wyprodukowana, przetworzona i przechowywana tak, aby nie została zanieczyszczona glutenem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk