Ciasto z mąki kukurydzianej
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Jajka, mąka kukurydziana, olej rzepakowy i cukier to kluczowe składniki ciasta z mąki kukurydzianej. To one sprawiają, że ciasto jest puszyste, wilgotne i delikatnie słodkie. Proszek do pieczenia pomaga mu pięknie wyrosnąć. Ten szybki i prosty wypiek to doskonały pomysł na domowe słodkości.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Mąka kukurydziana - 160 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka rozbij do osobnej miski, dodaj cukier i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodawaj stopniowo olej rzepakowy.
- Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki.
- Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Ciasto z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Mąka kukurydziana charakteryzuje się wysokim IG, dlatego nie będzie rekomendowana dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk