Ciasto z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 20.12.2021 r.
Jajka, mąka kukurydziana, olej rzepakowy i cukier to kluczowe składniki ciasta z mąki kukurydzianej. To one sprawiają, że ciasto jest puszyste, wilgotne i delikatnie słodkie. Proszek do pieczenia pomaga mu pięknie wyrosnąć. Ten szybki i prosty wypiek to doskonały pomysł na domowe słodkości.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 3 szt.
 - Mąka kukurydziana - 160 g (1 szklanka)
 - Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
 - Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
 - Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
 - Przyprawy - proszek do pieczenia
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
 
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
 - Jajka rozbij do osobnej miski, dodaj cukier i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
 - Dodawaj stopniowo olej rzepakowy.
 - Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki.
 - Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
 
Komentarz dietetyka
Ciasto z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Mąka kukurydziana charakteryzuje się wysokim IG, dlatego nie będzie rekomendowana dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk