Ciasto z mąki kokosowej
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Jajka, mąka kokosowa, oliwa z oliwek i wiórki kokosowe to podstawowe składniki tego pachnącego ciasta. Dodatek ksylitolu zamiast tradycyjnego cukru sprawia, że deser jest nieco zdrowszy, a proszek do pieczenia gwarantuje, że puszystość będzie idealna. Wydaje się proste do zrobienia, a smak kokosa na pewno zachwyci!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Mąka kokosowa - 75 g (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (1/4 szklanki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Wiórki kokosowe - 80 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i ubij je na pianę. Wlej do niej olej i zmieszaj mikserem.
- Do jajek dodaj mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą łyżki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
- Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera dość sporo błonnika i ma niski indeks glikemiczny, więc jest zdrowym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny