Ciasto z kremem karpatkowym
Opublikowano: 20.06.2023 r.
Składniki to jajka, cukier, mąka pszenna, masło i truskawki. To ciasto z kremem karpatkowym jest klasyką w najlepszym wydaniu. Delikatne ciasto z puszystym kremem, a na wierzchu soczyste truskawki, które dodają całości świeżości i lekkości. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mleko 3,2% - 750 ml (3 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 250 g
- Galaretka - 150 g (truskawkowa)
- Truskawki - 750 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, folia aluminiowa, czajnik, sitko, miska, blaszka do pieczenia 25x25 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania białek dodaj do masy połowę cukru (wsypując go partiami). Pianę z białek ubijaj do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca.
- Do ubitych białek dodaj 4 żółtka i zmiksuj do połączenia się składników.
- Do drugiej miski przesiej 130 gram mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.
- Przesianą mąkę dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj składniki.
- Masę przelej do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem i piecz piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- W garnku zagotuj 2 szklanki mleka.
- W pozostałym mleku wymieszaj 2 żółtka, pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną do całkowitego połączenia się składników.
- Do gotującego się mleka przelej mieszankę mleka z mąką i gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty, do momentu uzyskania gęstego budyniu (masę ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki).
- Budyń zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
- Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na gładki puch. Następnie dodawaj do niego przestudzony budyń, ciągle ubijając masę.
- Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, ostudź i odstaw do lodówki do delikatnego stężenia.
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.
- Wystudzony biszkopt posmaruj kremem. Na wierzch ułóż truskawki i zalej je lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto pozostaw w lodowce do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarz dietetyka
Ciasto z kremem karpatkowym to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny