Ciasto z kremem budyniowym
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Jajka, mąka pszenna, mleko i masło to główne bohaterowie naszego ciasta z kremem budyniowym. Delikatne warstwy ciasta idealnie łączą się z kremem na bazie proszku budyniowego i mleka, a dodatkową rozkoszą są kawałki białej czekolady oraz warstwa niskosłodzonego dżemu truskawkowego. Przepis prosty, ale efekt naprawdę smakowity!
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 300 g
- Budyń (proszek) - 75 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Masło - 250 g
- Czekolada biała - 200 g (2 tabliczki)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 230 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka z 150 g cukru na sztywną pianę.
- Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
- W garnku umieść mleko, wsyp budyń i 150 g cukru, wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wystudzoną masę zmiksuj z masłem.
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat.
- Białą czekoladę rozpuść z masłem.
- Polej wierzch ciasta polewą czekoladową.
- Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto z kremem budyniowym to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny