Ciasto z kajmakiem i budyniem
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, masło, budyń i kajmak – to pięć kluczowych składników, które tworzą to pyszne ciasto z kajmakiem i budyniem. Warto pamiętać również o cukrze, który dodaje delikatnej słodkości. Cudownie kremowe dzięki połączeniu budyniu i kajmaku, a zarazem idealnie puszyste za sprawą mąki i proszku do pieczenia – to ciasto to prawdziwy hit na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Mleko 2% - 700 ml
- Masło - 250 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Cukier puder - 60 g
- Kajmak - 500 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
- Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
- W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Krem ostudź i wyłóż na tartę.
- Ciasto udekoruj masą kajmakową.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny