Ciasto z kajmakiem
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Herbatniki, kajmak, śmietanka kremowa 30% - to główne składniki pysznego ciasta z kajmakiem. W połączeniu z mlekiem, budyniem waniliowym i odrobiną cukru pudru tworzą niezapomniane doznania smakowe. Idealna mieszanka słodyczy i kremowej konsystencji sprawi, że każdy kawałek tego ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 500 g
- Mleko 2% - 400 ml
- Budyń (proszek) - 40 g (1 budyń waniliowy niesłodzony)
- Kajmak - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Cukier puder - 20 g (1 łyżka do budyniu i 1 do śmietany)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozmieszaj budyń z łyżką cukru.
- Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i wymieszaj.
- Gotuj budyń około 2 minuty, cały czas mieszając.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż warstwę herbatników, rozsmaruj na nią kajmak i kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
- Na wierzch ciasta wyłóż ubitą śmietanę.
- Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby budyń zgęstł, a herbatniki zmiękły.
- Na koniec możesz posypać ciasto kakao, startą czekoladą lub płatkami migdałowymi.
Komentarz dietetyka
Ciasto z kajmakiem jest bardzo słodkie i kaloryczne. Obniżyć kaloryczność i słodkość ciasta możesz poprzez zmniejszenie ilości masy kajmakowej, zamienienie cukru na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny