Ciasto z jogurtem greckim
Opublikowano: 14.01.2022 r.
Mąka orkiszowa, pełnotłusty jogurt grecki, dojrzałe banany i daktyle to tylko niektóre z najważniejszych składników tego ciasta. Wszystko razem tworzy pyszny wypiek, który ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze. Idealne słodkie połączenie bez dodatku cukru białego, ale z mnóstwem zdrowych składników.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 340 g
- Jajko - 5 szt.
- Jogurt grecki pełnotłusty - 200 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Daktyle - 150 g
- Banan - 250 g (2 średnie sztuki)
- Rodzynki - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i ubij.
- Zblenduj banana i daktyle.
- Dodaj do jajek, dodaj także jogurt grecki i wymieszaj.
- Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników.
- Na koniec dodaj rodzynki i całość wymieszaj.
- Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto z jogurtem greckim to zawierające małą ilość kalorii fit ciasto. Zawiera ono dużą ilość błonnika pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego spożywać je mogą osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny