Ciasto z jagodami mrożonymi
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier i mrożone jagody – to podstawowe składniki, które zamienią się w pyszne ciasto z jagodami mrożonymi. Mąka zapewni bazę, masło doda maślanego smaku, cukier osłodzi, a jagody wprowadzą owocową świeżość. Dla lekkości – trochę proszku do pieczenia. Na koniec posypka z cukru pudru do dekoracji.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jagody mrożone - 350 g
- Cukier puder - 10 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- Jagody zmieszaj z cukrem pudrem i ułóż je na podpieczonym cieście.
- Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem.
- Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera dość sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny