Ciasto z jagodami i mascarpone
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, mascarpone i jagody – to właśnie te składniki sprawiają, że ciasto z jagodami i mascarpone staje się niezwykłą ucztą dla podniebienia. Delikatne masło oraz puszyste mascarpone tworzą doskonałe połączenie, a soczyste jagody dodają mu odrobinę kwaskowatości i koloru. Cukier puder nadaje całości subtelnej słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mascarpone - 500 g
- Jagody - 350 g
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem wyłóż na podpieczony spód ciasta.
- Jagody opłucz i ułóż na cieście.
- Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny