Ciasto z jagodami i galaretką
Opublikowano: 17.12.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka i proszek do pieczenia to podstawa tego pysznego ciasta z jagodami i galaretką. Dodaj kremową śmietankę i cukier puder, aby stworzyć lekką, puszystą masę. Borówki amerykańskie nadają świeżości, a galaretka doskonale dopełnia całość, tworząc orzeźwiające, słodkie zakończenie.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Cukier - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Borówka amerykańska - 300 g
- Galaretka - 180 g (2 galaretki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sito na masy. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt odstawimy do wystudzenia.
- Śmietanę ubijamy na gęsto, dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy na zimny biszkopt.
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na śmietanę układamy owoce. Całość zalewamy zimną galaretką.
- Ciasto odstawimy do lodówki, aby stężała.
Komentarz dietetyka
Ciasto zawiera składniki, które powodują, że posiada wysoki IG, dlatego powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk