Ciasto z jagodami

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Olej rzepakowy, jajka, ciepłe mleko, mrożone jagody... Tych składników będziesz potrzebować do stworzenia pysznego ciasta z jagodami, które błyskawicznie zniknie ze stołu. Wszystko zaczyna się od solidnej podstawy z mąki pszennej i cukru. Gwarancja domowego smaku zamkniętego w jednym wypieku!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 5 szt. (jaja ogrzej przed użyciem (wyciągnij na godzinę z lodówki))
- Cukier - 200 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Mleko 3,2% - 150 ml (użyj ciepłego mleka)
- Jagody mrożone - 300 g
- Przyprawy - soda, cukier puder, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Do miski przesiej na sitku mąkę pszenną z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej.
- Jaja wybij do dużej miski, dodaj do nich cukier i ubijaj przy użyciu miksera na jasną i puszystą masę.
- Masę ciągle miksuj i dodawaj do niej olej. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj mleko i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Masę miksuj mikserem na najniższych obrotach, aby składniki dokładnie się wymieszały.
- Jagody zostaw do rozmrożenia. Gdy się rozmrożą pozbyć się z nich nadmiaru wody.
- Blaszkę wysmaruj olejem. Do formy wlej ciało, na wierzch wysyp rozmrożone jagody.
- Ciasto piecz około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
- Gotowe ciasto wystudź. Możesz je udekorować cukrem pudrem.