Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
Opublikowano: 21.03.2024 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, budyń w proszku, mleko i jabłka – oto bohaterzy naszego ciasta z jabłkami i budyniem na oleju. Ten deser to prawdziwa uczta dla wielbicieli domowych wypieków, gdzie delikatna struktura ciasta doskonale komponuje się z kremową konsystencją budyniu i soczystymi jabłkami.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 175 g
- Mąka pszenna typ 550 - 150 g
- Olej rzepakowy - 110 ml
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Budyń (proszek) - 180 g
- Mleko 2% - 1000 ml
- Cukier puder - 40 g
- Jabłko - 800 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 70 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Żółtka i białka oddziel do osobnych miseczek.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Do masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W osobnej misce ubij białka na sztywno.
- Białka dodawaj delikatnie do pozostałej masy i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Obsyp je cynamonem.
- Blachę do wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę ciasta. Poukładaj na wierzch pokrojone jabłka.
- Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj w niej budynie.
- Pozostałe mleko zagotuj. Dodaj do niego rozmieszany w mleku proszek budyniowy i podgrzewaj, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
- Gorący budyń wylej na ciasto i jabłka. Całość przykryj pozostałą masą ciasta.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny