Ciasto z jabłkami
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Jajka, mąka pszenna, cukier i masło to podstawa tego pysznego ciasta z jabłkami. Dodaj jeszcze kilka soczystych jabłek i proszek do pieczenia, a reszta to już formalność. Cukier wanilinowy dodaje wyjątkowego aromatu i sprawia, że trudno się oprzeć temu wypiekowi. To idealny przepis na słodki podwieczorek!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 325 g (2,5 szklanki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier wanilinowy - 8 g (pół opakowania)
- Jabłko - 450 g (3 średnie jabłka)
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Przyprawy - cynamon, cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, garnek mały, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Wyciągnij z lodówki jaja i masło i odstaw je na chwilę, tak by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Jabłka umyj dokładnie i pokrój w dużą kostkę.
- Do dużej miski wbij całe jaja, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj mikserem na średnich obrotach na puszystą masę.
- W małym rondelku roztop masło, następnie dodaj je do masy jajecznej, ubijaj przez chwilę na najniższych obrotach.
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką.
- Masę przelej do blaszki do pieczenia, wyłożonej papierem. Na wierzchu poukładaj kostki jabłek. Możesz powciskać je lekko w ciasto. Jabłka posyp szczyptą cynamonu.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Gotowość ciasta możesz sprawdzić za pomocą długiego patyczka, wbitego do ciasta. Jeżeli patyczek jest suchy, możesz wyciągnąć ciasto. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.