Ciasto z gruszkami i budyniem
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Masło, jajka, mąka pszenna i gruszki to kluczowe składniki, które sprawiają, że to ciasto jest wyjątkowe. Dodatek budyniu i mleka sprawia, że deser ma kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Całość dopełnia odpowiednia ilość cukru, który idealnie równoważy słodycz gruszek.
Składniki dla 12 porcji:
- Masło - 250 g
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 420 g (2 szklanki)
- Cukier - 220 g (1 szklanka)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania)
- Mleko 2% - 750 ml
- Gruszka - 500 g (3 sztuki)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, cukier puder, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając 750 ml mleka. Odstaw by wystygł.
- Umyj gruszki, usuń gniazda nasienne, opcjonalnie obierz i pokrój je w większą kostkę.
- Oddziel białka od żółtek.
- W misce umieść masło, trochę aromatu cytrynowego oraz cukier. Za pomocą miksera zacznij ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku.
- Dodawaj stopniowo mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Odstaw.
- Do białek dodaj odrobinę soli. Zacznij ubijać na puszystą pianę.
- Do ciasta dodaj ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki bardzo delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę spryskaj olejem w sprayu albo posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia bądź posyp bułką tartą z każdej strony.
- Wyłóż połowę ciasta na dno tortownicy starając się, by budyń i owoce nie dotykały ścianek tortownicy. Następnie dodaj budyń i posyp pokrojoną gruszką. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, wyrównaj i wstaw go gorącego piekarnika. Piecz ciasto około 60 minut.
- Ciasto ostudź i chłodnego placka posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Można go przygotować w zdrowszej wersji stosując zamienniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości