Ciasto z gruszkami
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Jajka, cukier i gruszki – to trio, które sprawia, że to ciasto jest absolutnie wyjątkowe! Dodaj do tego jogurt grecki, żeby było puszyste i wilgotne, a odrobina oleju rzepakowego zapewni idealną konsystencję. Mąka pszenna połączona z proszkiem do pieczenia sprawia, że ciasto wychodzi lekkie jak chmurka. Prawdziwa pychota na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 150 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Gruszka - 260 g (2 szt)
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i dodaj cukier, a także cukier waniliowy, całość ubij na puszystą masę.
- Dodaj do miski jogurt, przesianą mąkę, olej i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia się wszystkich składników.
- Gruszki dobrze wyszoruj i pokrój na cienkie plasterki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę. Na wierzchu poukładaj pokrojone gruszki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Komentarz dietetyka
Ze względu na duży dodatek cukru ciasto nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny