Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Opublikowano: 07.07.2021 r.
Fasola czerwona, banan, jajka i kakao to główni bohaterowie w naszym nietypowym cieście z fasoli, którego unikalny smak dopełnia krem na bazie serka ricotta i twarogu sernikowego, delikatnie dosłodzony miodem. Najlepsze na koniec - wiśnie! Dodają one kwaskowatej nuty, tworząc idealne połączenie.
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola czerwona - 240 g (1 puszka)
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 120 g (1 sztuka)
- Daktyle suszone - 60 g
- Soda oczyszczona - 2 g (pół łyżeczki)
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Serek ricotta - 200 g
- Twaróg sernikowy - 60 g (2 łyżki)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Wiśnie - 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Erytrytol - 50 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, szklanka, blaszka keksowa 9x22 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.
- Fasolę dokładnie opłucz na sicie.
- Daktyle namocz w wodzie.
- Zblenduj na gładką masę banana, fasolę, jajka, daktyle, olej, kakao, pół łyżeczki cynamonu i sodę.
- Wlej masę do blaski. Piecz godzinę.
- Po upieczeniu ostudź ciasto.
- Masę serową zrób jak ciasto będzie zimne. Ricottę wymieszaj z miodem i serem na sernik. Dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i aromat waniliowy. Wyłóż masę na zimne ciasto.
- Wiśnie dodaj do garnka razem z erytrytolem. Zacznij gotować. Wiśnie puszczą sok.
- Wymieszaj 40 ml zimnej wody ze skrobią w osobnej szklance.
- Dodaj wymieszaną skrobię do wiśni i podgotuj chwilę do zgęstnienia. Ostudź.
- Ostudzone wiśnie wyłóż na masę serową.
- Ciasto ozdób listkami świeżej mięty.
Komentarz dietetyka
Przepis nie zawiera glutenu i białego cukru. Jest zdrowym, dietetycznym ciastem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości