Ciasto z fasoli i banana
Opublikowano: 02.07.2021 r.
Fasola konserwowa, banany, miód i kakao – te składniki tworzą bazę naszego nietypowego ciasta. Fajną sprawą jest to, że fasola dodaje kremowej konsystencji, banany nadają naturalnej słodyczy, a miód podkręca smak. Dodatkowo, czekolada mleczna sprawia, że całość ma przyjemnie czekoladowy aromat. Idealna zdrowa przekąska!
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola konserwowa - 480 g
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Miód - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g
- Czekolada mleczna - 150 g
- Mleko 2% - 60 ml (4 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 11x31 cm
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka zblenduj przez kilka minut do uzyskania gładkiej, bez grudkowej masy.
- Wylej masę do keksówki. Wstaw do pieczenia i piecz przez godzinę.
- Gotowe ciasto ostudź.
- W garnuszku umieść mleko oraz podzieloną na kawałki czekoladę. Grzej tylko do rozpuszczenia masy. Ma być gładka.
- Zimne ciasto polej polewą.
Komentarz dietetyka
Bardzo prosty i zdrowy przepis. Przepis dobry dla każdego, kto dobrze toleruje rośliny strączkowe. Ciasto jest bez glutenu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości