Ciasto z dżemem porzeczkowym
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, dżem porzeczkowy – to główne składniki, które uczynią twoje ciasto niezwykle smacznym i wilgotnym. Połączenie słodyczy z lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym sprawia, że to ciasto staje się wyjątkowo kuszące. Czekoladowy akcent kakao dodaje mu głębi, a mleko 3,2% sprawia, że każda porcja jest miękka i przyjemna w smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 300 g
- Cukier - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 łyżki)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml (1/2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Dżem porzeczkowy - 250 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- W misce połącz mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia (1 torebka). Wymieszaj składniki.
- Jajka, olej rzepakowy, mleko oraz dżem porzeczkowym przełóż do drugiej miski. Składniki wymieszaj za pomocą miksera do połączenia się.
- Do mokrych składników wsyp suche i całość ponownie zmiksuj.
- Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk