Ciasto dyniowe
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Dynia, mąka pszenna, masło i jajka – to kluczowe składniki, które składają się na to apetyczne ciasto dyniowe. Dynia nadaje wilgotności i delikatnie słodkiego smaku, a mąka z masłem tworzą puszystą bazę. Jajka związują wszystkie składniki, tworząc gładką, jednolitą konsystencję. Idealne na jesienne wieczory!
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Kakao 16% (proszek) - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Pomarańcza - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cukier puder - 150 g
- Olej rzepakowy - 120 ml (12 łyżek stołowych)
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, blacha, rondel
Przepis krok po kroku
- Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
- Wystudź i wydrąż dynię łyżką.
- Miąższ umieść w misce i zblenduj.
- Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj mus z dyni i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
- W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę.
- Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy.
- Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.
Komentarz dietetyka
Ciasto dyniowe to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciasta i słodycze powinny być jedynie dodatkiem do naszej zdrowej, zbilansowanej diety. Ciasto możesz posłodzić także ksylitolem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny