Ciasto z delicjami i budyniem
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Brzoskwinie w syropie, delikatnie chrupiące delicje wedlowskie i kremowy budyń to trzy główne składniki, które nadają temu ciastu jego wyjątkowy smak i teksturę. Do tego dochodzi jeszcze galaretka, która dodaje koloru i jeszcze więcej pysznego owocowego smaku. Jeśli lubisz słodkości z odrobiną owocowego akcentu, to ten przepis na ciasto z delicjami i budyniem na pewno cię zaciekawi!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 90 g (9 łyżek)
- Budyń (proszek) - 160 g (2 opakowania)
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Brzoskwinie w syropie - 200 g
- Galaretka - 160 g (2 opakowania)
- Delicje wedlowskie - 300 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę.
- W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się.
- Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia.
- Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z dodatkiem cukru (50 g) i mleka. Do gotującego się budyniu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość mieszamy.
- Galaretkę przygotowujemy również zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostawiamy ją do stężenia.
- Budyń przekładamy na biszkopt, natomiast na budyń układamy delicje.
- Całość zalewamy stężałą galaretką.
- Ciasto pozostawiamy do zastygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk