Ciasto z czereśniami i budyniem
Opublikowano: 24.11.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, masło, jajka, soczyste czereśnie, mleko i proszek budyniowy to główne składniki tego pysznego ciasta z czereśniami i budyniem. To doskonałe połączenie delikatnego ciasta z kremowym budyniem i słodkimi, lekko kwaskowymi czereśniami, które idealnie komponują się w każdym kęsie.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 295 g
- Masło - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Czereśnie - 850 g
- Mleko 2% - 450 ml
- Budyń (proszek) - 40 g (bez cukru, 1 opakowanie)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, drylownica do wiśni
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę i wymieszaj wraz z jajkami, 250 g cukru, łyżeczką proszku do pieczenia, mąką. Zagnieć na jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na 2 części. Jedna wielkości 2/3, a druga - 1/3. Większą część umieść w lodówce, mniejszą w zamrażarce.
- Umyj owoce i wypestkuj. Pokrój na pół.
- Mleko zagotuj (odlej od razu 1/2 szklanki zimnego mleka).
- W zimnym mleku rozprowadź proszek budyniowy z 45 g cukru.
- Do gotującego się mleka wlej zawartość szklanki i szybko mieszaj trzepaczką.
- Ugotowany budyń odstaw i przygotuj blaszkę (włóż papier do pieczenia). Piekarnik nastaw na 185 st. C.
- Większą część ciasta wyłóż na spodzie blaszki.
- Zrób kilka nakłuć widelcem.
- Na ciasto wyłóż owoce i wszystko przykryj budyniem.
- Wierzch ciasta posyp startym na dużych oczkach ciastem kruchym. Lekko dociśnij.
- Piecz ciasto przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto z budyniem i czereśniami należy do wypieków o wysokiej kaloryczności. Czereśnie są dobrym źródłem m.in. potasu oraz jodu. Spożycie czereśni może obniżać poziom cholesterolu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości