Ciasto z czereśniami
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Jajka, mąka pszenna tortowa i soczyste czereśnie stanowią podstawę tego pysznego ciasta. Dodaj do tego olej rzepakowy, jogurt naturalny oraz odrobinę cukru, a efekt będzie znakomity – puszyste i aromatyczne ciasto, które pokochają wszyscy domownicy. Idealne na lekką przekąskę do kawy lub podwieczorek.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Czereśnie - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj.
- Wlej olej i wsyp cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi.
- Ciasto wlej do foremki.
- Czereśnie umyj i usuń pestki, dodaj czereśnie na wierzch ciasta.
- Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do ciasta możesz dodać swoje ulubione owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk