Ciasto z cukinii
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Cukinia, banany, czekolada gorzka i mąka owsiana tworzą niesamowitą bazę dla tego ciasta, które jest nie tylko zdrowe, ale także pyszne. Dodatek kakao i odrobiny oleju rzepakowego sprawia, że ciasto jest wilgotne i intensywnie czekoladowe. Zdrowo i bezglutenowo, a jednocześnie mega smak!
Składniki dla 8 porcji:
- Cukinia - 250 g (Jedna mała sztuka)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 105 g (Szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (Pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 240 g (Dwa średnie)
- Czekolada gorzka - 50 g (Pół tabliczki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (Łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 4 g (Łyżeczka sody)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Przełóż na sito, posól dużą szczyptą soli i zostaw na 5 minut.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Jajka ubij na puszystą masę, pod koniec dodaj olej w dwóch lub trzech partiach. Dodaj roztopioną czekoladę, sodę proszek do pieczenia, kakao, mąkę oraz zmiksowanego banana.
- Cukinię mocno wyciśnij z wody i dodaj do ciasta.
- Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.