Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
Opublikowano: 01.03.2022 r.
Chałwa, dżem porzeczkowy i mleczna czekolada to główni bohaterowie tego przepisu na ciasto bez pieczenia. Dodajcie do tego herbatniki i krem budyniowy, a otrzymacie deser, który rozpływa się w ustach. To prawdziwy przysmak dla miłośników słodkich, ale prostych do zrobienia ciast. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 300 g
- Chałwa - 200 g
- Mleko 2% - 600 ml
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania)
- Cukier - 60 g
- Dżem porzeczkowy - 300 g
- Czekolada mleczna - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Wyłóż na dnie warstwę herbatników.
- Chałwę pokrusz.
- Mleko wlej do garnka, odlej pół szklanki. Mleko w garnku zagotuj, a mleko w szklance wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz cukrem.
- Jak mleko się zagotuje, dodaj do garnka mleko ze szklanki oraz 150 g pokruszonej chałwy. Wszystko bardzo dobrze zamieszaj, aż powstanie konsystencja budyniu. Przestań gotować i ostudź lekko budyń.
- Na herbatniki wyłóż połowę dżemu, a także połowę budyniu.
- Wyłóż kolejną warstwę herbatników, ponownie posmaruj dżemem i resztą budyniu.
- Na wierzchu wyłóż ostatnią warstwę herbatników.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce.
- Wierzch herbatników polej czekoladą (za pomocą łyżki zrób ozdobne linie po całej powierzchni).
- Na końcu posyp resztą chałwy.
- Ciasto przechowuj przez całą noc w lodówce.
Komentarz dietetyka
Chałwa składa się z sezamu, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ciasto jest wysokokaloryczne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości