Ciasto z budyniem

Opublikowano: 17.05.2025 r.
Masło, żółtka jajek i cukier puder tworzą cudownie maślaną bazę dla ciasta, które rozpływa się w ustach. Dzięki dwóm opakowaniom budyniu i dwóm szklankom mleka nadzienie staje się kremowe i aksamitne. Dodaj do tego śmietanę 18%, a całość zyskuje na puszystości. No i klasyczna mąka tortowa, stanowiąca fundament pysznego wypieku.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Żółtko jajka - 3 szt. (3 żółtka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier puder - 62 g (0,5 szklanki)
- Śmietana 18% - 25 g (1 łyżka)
- Mleko 1,5% - 500 ml (2 szklanki)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania)
- Masło - 200 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, tarka, papier do pieczenia, rózga, miska, tortownica 24 cm, siekaczka do ciasta kruchego
Przepis krok po kroku
- Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, 3 żółtka i śmietanę.
- Za pomocą siekaczki lub noża siekaj mąkę z masłem i jajkiem.
- Gdy powstanie kruszonka za pomocą dłoni zbierz ją w jedną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut.
- Kiedy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj budyń.
- Zagotuj połowę mleka, w drugiej połowie rozpuść budyń oraz pozostałą ilość cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając, doprowadź do bulgotania.
- Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
- Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałą cześć rozprowadź na dnie tortownicy i bokach na wysokość 1-2 cm wyłożonej papierem. Dobrze sprawdzi się również ceramiczna forma do tarty.
- Spód piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na upieczony spód wylej budyń i zetrzyj drugą część ciasta.
- Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto z budyniem jest klasycznym ciastem. Spożywanie go raz na jakiś czas, jako kawałek ciasta po niedzielnym obiedzie absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki