Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Mąka pszenna, masło, brzoskwinie w syropie i budyń to kluczowe składniki tego wyjątkowego ciasta. Maślane ciasto z dodatkiem delikatnych brzoskwiń w połączeniu z kremowym budyniem tworzy wyjątkowo apetyczne połączenie. Żółtka nadają ciastu odpowiednią teksturę, a całość dosładzana jest cukrem pudrem, co podkreśla smak wszystkich składników.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Brzoskwinie w syropie - 250 g (1/2 puszki)
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
- Zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj na stole i wyłóż nim blachę.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie mleko wlej do garnka, dodaj budyń i podgrzewaj.
- Gdy budyń będzie gotowy, ściągnij z ognia i ostudź.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do budyniu.
- Przelej masę budyniową na spód i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Przy wyborze budyniu zwracaj uwagę na jego skład. Jeśli chcesz możesz przygotować domowy budyń.
~ Oliwia Gawron, dietetyk