Ciasto z borówkami i galaretką
Opublikowano: 12.01.2022 r.
Jajka, mąka pszenna, mascarpone, śmietanka kremowa, borówki amerykańskie i galaretka – to kilka z głównych składników, które sprawią, że nasze ciasto będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Chrupiący spód z mąki i jajek, kremowy środek z mascarpone i śmietanki, a wszystko zwieńczone świeżymi borówkami i galaretką – brzmi świetnie, prawda?
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Cukier - 150 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Kakao 16% (proszek) - 20 g
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier puder - 30 g
- Czekolada mleczna - 50 g
- Galaretka - 75 g (1 opakowanie)
- Borówka amerykańska - 250 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody. Ostudź ją.
- Mąkę wymieszaj z kakao oraz z łyżeczką proszku do pieczenia.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka zacznij ubijać, dodawaj do nich stopniowo cukier.
- Następnie dodawaj stopniowo żółtka. Cały czas miksuj.
- Dodaj do masy stopniowo mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
- Na końcu wlej stopniowo olej, także stale miksując.
- Masę wlej do tortownicy i piecz do suchego patyczka (około 25 minut).
- Upieczony biszkopt ostudź.
- Posiekaj nożem czekoladę.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
- Dodaj do niej serek mascarpone i kilka kropli aromatu waniliowego.
- Całość chwilę miksuj, tylko do połączenia składników.
- Dodaj do masy czekoladę, wymieszaj łyżką.
- Zimny biszkopt podziel na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj połową kremu, ułóż drugi blat i wyłóż resztę kremu.
- Na wierzch wsyp owoce.
- Zalej owoce tężejącą galaretką.
- Wstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż galaretka się zetnie.
Komentarz dietetyka
Borówki są źródłem przeciwutleniaczy. Dobrze wpływają na wzrok.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości