Ciasto z borówkami i budyniem
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Mąka pszenna, żółtka jajek, masło, borówki i budyń – to składniki, które zamienią zwykłe popołudnie w prawdziwą ucztę. Wystarczy połączyć mąkę z masłem, dodać aromatyczny budyń z mleka i skrobi ziemniaczanej, a na wierzch dorzucić garść soczystych borówek. To ciasto to prawdziwy hit na rodzinne spotkania i małe przyjemności.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Budyń (proszek) - 120 g (2 opakowania)
- Mleko 2% - 400 ml (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Borówka amerykańska - 300 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem.
- Dodaj kawałki masła i ugniataj, następnie dodaj żółtka i kieliszek wody.
- Uformuj ciasto w kulę i podziel na pół, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
- Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń.
- Podgrzewaj, wciąż mieszając, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną. Gdy masa zacznie gęstnieć, przestań ogrzewać.
- Jedną porcją ciasta wyłóż spód blaszki.
- Wlej na kruchy spód ostudzony budyń i wsyp borówki.
- Drugą część ciasta porwij na małe kawałki i porozrzucaj na ciasto tak, aby powstała kruszonka.
- Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami, możesz postawić też na truskawki czy maliny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk