Ciasto z borówką
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Mąka, mleko, drożdże, borówki i jajka – to podstawowe składniki na pyszne ciasto z borówką. Wpadające w oko ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką i soczystymi owocami to idealny sposób na rozpieszczenie podniebienia. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznymi borówkami szybko skradnie serca domowników.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g (400 g do ciasta i 100 g do kruszonki)
- Mleko 2% - 200 ml
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 100 g (50 g do ciasta i 50 g do kruszonki)
- Borówka amerykańska - 250 g
- Masło - 130 g (50 g do ciasta i 80 g do kruszonki)
- Jajko - 2 szt.
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Podgrzej mleko do temperatury około 35 C i dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i cukru. Wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką, cukrem i 1 jajkiem.
- Dokładnie wyrób ciasto i dodawaj do niego stopniowo masło, cały czas wyrabiając.
- Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie zagnieć ciasto i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp ciasto borówkami i zostaw na 30 minut do wyrośnięcie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Składniki na kruszonkę (masło, cukier, mąka) rozetrzyj w palcach.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim wyrośnięte ciasto.
- Posyp kruszonką.
- Piecz w 180 C, przez 40-50 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do tego możesz dołożyć jogurt i świeże owoce. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny postaraj się, aby takie posiłki występowały jedynie od czasu do czasu.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny