Ciasto z biszkoptami podłużnymi
Opublikowano: 01.09.2022 r.
Mascarpone, żółtka jajek, biszkopty podłużne, kawa i likier kawowy – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować pyszne i szybkie ciasto z biszkoptami podłużnymi. Delikatny serek mascarpone i aromatyczna kawa z nutką likieru tworzą doskonałą kombinację smaków. Biszkopty nasiąknięte kawą idealnie komponują się z kremową masą, a całość posypana kakao dopełnia smakową harmonię.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 200 g (podłużne)
- Mascarpone - 500 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
- Likier kawowy - 50 ml (1 kieliszek)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm
Przepis krok po kroku
- Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę.
- Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia.
- Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię.
- Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu.
- Na biszkopty ułóż pozostały krem.
- Ciasto wstaw do lodówki na noc.
- Przed podaniem ciasto posyp kakao.
Komentarz dietetyka
Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonała propozycja na pyszny deser. Krem do ciasta przygotowany jest na bazie surowych żółtego, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny