Ciasto z białek i budyniu
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Białka jajek, cukier, proszek budyniowy, mąka pszenna – to główne składniki ciasta z białek i budyniu, które sprawiają, że wypiek jest lekki i puszysty. Używając oleju rzepakowego oraz mleka 2%, zapewniamy ciastu odpowiednią wilgotność i delikatność. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się, gdy zostało ci nadmiar białek jaj.
Składniki dla 10 porcji:
- Białko jajka - 8 szt.
- Cukier - 100 g
- Budyń (proszek) - 160 g
- Mąka pszenna typ 500 - 240 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Mleko 2% - 180 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do jajek dodawaj małymi porcjami najpierw olej, a później mleko, cały czas ubijając.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem na małych obrotach.
- Ciasto przelej do masy wypełnionej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 min.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza naprawdę sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny