Ciasto z batatów
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Bataty, jajka, kakao i suszone daktyle to podstawa tego przepisu na ciasto z batatów. Dodaj do tego mąkę ryżową, jogurt skyr i proszek do pieczenia, a otrzymasz pyszną i zdrową propozycję na deser. Te składniki sprawiają, że ciasto jest wilgotne, puszyste i wyjątkowe w smaku!
Składniki dla 10 porcji:
- Bataty - 1000 g (7 średnich sztuk)
- Jajko - 5 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 40 g
- Daktyle suszone - 250 g
- Mąka ryżowa - 150 g
- Jogurt skyr - 200 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Bataty obierz ze skórki i ugotuj. Gdy wystygną rozdrobnij je blenderem razem z daktylami.
- Przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 70-90 minut.
- Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto z batata to zdrowa alternatywa ciast na bazie mąki pszennej. Ciasto z batata zawiera małą ilość cukru, mogę je spożywać osoby na dietach redukcyjnych oraz osoby chore na cukrzycę. Ciasto z batata zawiera dużo cennych witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny