Ciasto z bananów bez cukru
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Banan, jajka, mąka pszenna, odrobina mleka i proszek do pieczenia to główne składniki tego przepisu na ciasto z bananów bez cukru. Ten prosty i zdrowy deser świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Z dodatkiem suszonej żurawiny, aby było jeszcze smaczniejsze, jednocześnie pozostając zdrowym wyborem.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 500 g (4 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 łyżeczki)
- Suszona żurawina - 60 g (1 garść)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Banany rozgnieć widelcem i dodaj jajka.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i mleko.
- Wymieszaj całość.
- Żurawinę przekrój na pół i dodaj do ciasta.
- Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Do ciasta możesz użyć bananów, które robią się czarne. Zamiast wyrzucać wykorzystaj. Możesz użyć mąki bezglutenowej zamiast pszennej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk