Ciasto z bananami
Opublikowano: 11.09.2021 r.
Banan, jajka, mąka pszenna, maślanka i masło orzechowe to główne składniki fantastycznego ciasta z bananami. Te kilka prostych produktów wystarczy, żeby stworzyć coś naprawdę pysznego. Idealne na podwieczorek lub deser po obiedzie, a do tego przygotowanie jest bajecznie proste! Gwarantuję, że nie pożałujesz czasu spędzonego w kuchni!
Składniki dla 5 porcji:
- Banan - 300 g (3 średnie sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Maślanka 3% - 150 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 50 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Banany rozdrobnij widelcem na gładką masę.
- Ubij jajka na białą pianę. Dodaj do nich maślankę, banany, masło orzechowe i wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto z bananami jest ciastem bez dodatku cukru. Dojrzałe banany zawierają na tyle dużo słodyczy, że nie potrzeba już dodatku cukru. Dodatek jajek i orzechów sprawia, że ciasto zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny