Ciasto wz

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Jajka, kakao, mąka pszenna, cukier, śmietanka kremowa i dżem śliwkowy – to najważniejsze składniki naszego kultowego ciasta WZ. Wyobraź sobie puszysty kakaowy biszkopt, kremowe nadzienie i delikatny dżem, które razem tworzą niepowtarzalny smak. To połączenie klasyki z nutą nowoczesności na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 7 szt. (użyj jaj ogrzanych)
- Kakao 16% (proszek) - 200 g
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Cukier - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 750 ml
- Cukier puder - 150 g
- Dżem śliwkowy - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Czekolada deserowa - 200 g (Możesz użyć czekolady mlecznej)
- Przyprawy - sok z cytryny, śmietan-fix
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Białka ubij na sztywno i dodawaj do nich stopniowo cukier cały czas ubijając. Skończ ubijać białka jak będą gęste.
- Ciągle ubijając dodaj do masy żółtka jaj i po dodaniu wszystkich ubijaj masę jeszcze chwilę, aż będzie bardzo puszysta.
- Kakao wymieszaj z mąką, przesiej je przez sitko i dodawaj stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżkę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do blaski wlej masę ciasta i piecz je w piakarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystygnięcia. Jak już będzie chłodne przekrój je na 2 blaty.
- Dolny blat ciasta nasącz przy użyciu soku z cytryny. Następnie rozsmaruj na nim powidła śliwkowe.
- Śmietanę 36% (bardzo zimną, możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalki) ubij z cukrem pudrem i na koniec ubijania dodaj do niej 2 śmietan-fixe.
- Gotową masę śmietanową połóż na warstwie powideł i przykryj drugą częścią biszkoptu.
- Przygotuj polewę czekoladową: zagotuj śmietanę 30% w garnku, odstaw ją z ognia i do jeszcze gorącej wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Polewą udekoruj wierzch biszkoptu