Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Śmietanka kremowa, puszka kajmaku, konfitura wiśniowa i herbatniki – te składniki tworzą podstawę ciasta "wiśniowy puszek z kajmakiem". To smakowite połączenie słodkiego kajmaku i kwaskowatej wiśni, podbite chrupiącymi herbatnikami, którym dosładzanie erytrytolem dodaje lekkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 525 g
- Kajmak - 480 g (1 puszka)
- Konfitura wiśniowa - 500 g
- Herbatniki - 140 g
- Erytrytol - 35 g
- Żelatyna - 9 g
- Przyprawy - śmietan-fix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- papier do pieczenia, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia na dnie i po bokach.
- Na dnie tortownicy ułóż połowę herbatników.
- Herbatniki polej mlekiem (wykorzystałam 25 gramów mleka).
- Na herbatniki wyłóż całą masę kajmakową.
- Kajmak przykryj drugą warstwą herbatników.
- Wyłóż 360 g konfitury na drugą warstwę herbatników.
- Nalej około 55 gramów zimnej wody do szklanki i wsyp do niej żelatynę. Zamieszaj i po minucie podgrzej w mikrofalówce (tylko do lekkiego podgrzania - nie może wrzeć!). Co jakiś czas sprawdzaj, czy żelatyna się rozpuszcza (mieszaj, ma stać się klarowna). Gdy żelatyna będzie bardzo ciepła i płynna można ją schłodzić w zimnej wodzie.
- Ubij bitą śmietanę, gdy żelatyna się chłodzi, dodając do niej 11 gramów śmietan-fixu oraz erytrytol.
- Jak żelatyna będzie już chłodna zacznij miksować i wlej ją do bitej śmietany. Zmiksuj mikserem, by wszystko się wymieszało - zajmie to chwilę.
- Bitą śmietaną wyłóż na konfiturę, na wierzchu pozostawiając nierówności.
- Na bitą śmietanę wykładaj miejscami resztę konfitury.
- Za pomocą wykałaczki zrób różne wzorki, które ozdobią ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki na noc.
Komentarz dietetyka
Przepis nie należy do niskokalorycznych. Zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego. Mimo wszystko ma indeks równy 50, więc należy do niskich.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości