Ciasto wiewiórka
Opublikowano: 11.05.2021 r.
Jajka, mąka, jabłka i orzechy włoskie to najważniejsze składniki ciasta wiewiórka. To wyjątkowe ciacho łączy delikatność biszkoptu z chrupkością orzechów i soczystością jabłek. Owoce dodają mu wilgotności, a rodzynki odrobiny słodyczy. Dzięki ksylitolowi będzie nieco zdrowsze. Sprawdzi się idealnie na rodzinnych spotkaniach i w codziennym menu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt. (4 sztuki)
- Mąka pszenna typ 750 - 250 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Rodzynki - 90 g (3 duże garści)
- Orzechy włoskie - 90 g (3 duże garście)
- Jabłko - 800 g (5 sztuk)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 22x32
Przepis krok po kroku
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw cynamonem.
- Jajka zmiksuj z ksylitolem.
- Do jajek dodaj olej i wymieszaj.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do miski z jajkami.
- Miksuj na wolnych obrotach.
- Dodaj starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki i cynamon.
- Przełóż masę do blachy do pieczenia i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto, ze względu na dodatek jabłka i orzechów charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Mąkę pszenną warto przynajmniej częściowo zamienić na pełnoziarnistą - będzie wtedy bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą. Osoby wymagające diety bezglutenowej powinny zamienić mąkę pszenną na bezglutenowy odpowiednik.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk