Ciasto wenus
Opublikowano: 16.06.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, galaretka i śmietanka kremowa to główne składniki ciasta Wenus. Razem tworzą niesamowitą, lekką i puszystą konsystencję, którą osładza odrobina cukru pudru. Dodatek soku cytrynowego doskonale balansuje smaki, a spód z herbatników i masła nadaje całości kruchości.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (1 wiaderko)
- Galaretka - 120 g (3 opakowania)
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Sok cytrynowy - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - skórka z cytryny, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz na mniejsze części i włóż je do wysokiej miski. Zblenduj je na ciasto o konsystencji piasku.
- W małym rondelku roztop masło i wlej je do ciasteczek. Wszystko dokładnie wymieszaj, by powstało ciasto o zwartej konsystencji.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na jej spodzie pokruszone herbatniki. Całość dokładnie rozprowadź ręką i wygładź powierzchnię.
- Galaretki rozpuść w jednej szklance wody. I odstaw je na moment by lekko się ochłodziły, jednak nie powinny stężeć.
- W dużej misce ubij ser z galaretkami. Do masy dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wlej też sok cytrynowy, wciąż ubijając.
- W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Dodaj do niej masę serową, delikatnie by śmietana nie opadła i wymieszaj wszystko łyżką.
- Ser umieść delikatnie na wierzchu ciasteczkowej masy. Całość wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Gotowe ciasto udekoruj startą skórką z cytryny.
Komentarz dietetyka
To ciasto jak wszystkie słodycze nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na dużą ilość cukrów prostych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny