Ciasto wegańskie
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Mąka pszenna, marchewka, olej rzepakowy i mleczko kokosowe – to główne składniki tego wegańskiego ciasta, które zaskoczy Cię swoją wilgotnością i smakiem. Aromatyczne orzechy laskowe i włoskie dodają chrupkości, a delikatne nuty cytryny przełamują słodycz. Idealne na każdą okazję, niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy po prostu szukasz zdrowej alternatywy.
Składniki dla 12 porcji:
- Marchewka - 300 g (5 sztuk)
- Mielone siemię lniane - 30 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 300 g (2,3 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 225 ml (0,9 szklanki)
- Orzechy laskowe - 60 g (2 garście)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garście)
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, obieraczka, papier do pieczenia, rózga, miska, szpatułka, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
- Siemię lniane zalej 3/4 szklanki ciepłej wody i odstaw na 10 minut.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz po dużej szczypcie przypraw.
- W drugiej misce dokładnie wymieszaj, za pomocą rózgi cukier, olej oraz siemię lniane.
- Połącz mąkę z przyprawami z olejem z cukrem i siemieniem lniany. Następnie dodaj startą marchew i posiekane orzechy.
- Ciasto przelej do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pełnotłuste mleczko kokosowe schłodź w lodówce przez minimum 24 godzin.
- Delikatnie otwórz puszkę i odlej płyn.
- Zawartość puszki przełóż do miski i dodaj łyżkę cukru.
- Ubijaj mikserem do uzyskania puszystego kremu.
- Ubite mleczko kokosowe przełóż na wystudzone ciasto.
Komentarz dietetyka
Ciasto wegańskie to pyszna propozycja ciasta marchewkowego. W cieście cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrolem, będzie wtedy dietetyczne i fit.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki