Ciasto ucierane ze śliwkami
Opublikowano: 03.05.2021 r.
Jajka, mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy i oczywiście śliwki – to główni bohaterowie przepisu na ciasto ucierane. Prosta mieszanka tych składników daje genialny efekt, a soczyste, lekko kwaskowate śliwki dodają wypiekowi charakteru. Czyż to nie brzmi jak przepis na idealne, domowe ciasto?
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 650 g
- Cukier - 250 g
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Śliwki - 500 g
- Cukier puder - 50 g
- Masło - 50 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka utrzyj z 200 gramami cukru. Dodaj do nich olej i miksuj na niskich obrotach miksera.
- Następnie dodaj do masy jajecznej 600 gram mąki, 1 opakowanie cukru wanilinowego, skórkę z jednej cytryny startą na tarleoraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto wymieszaj łyżką do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Śliwki umyj, przekrój je na pół i usuń pestki. Śliwki ułóż na ciasto czubkami do góry.
- Przygotuj kruszonkę: masło, pozostały cukier i mąkę rozgnieć za pomocą palców i powstałą kruszonką posyp wierzch ciasta.
- Ciasto piecz w pierakniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
- Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto ucierane ze śliwkami to doskonały pomysł na smaczny deser. Należy pamiętać jednak, że jest to potrawa dostarczająca sporych ilości cukrów prostych, dlatego nie powinna występować w naszej diecie zbyt często.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny