Ciasto ucierane z truskawkami
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, jogurt naturalny i świeże truskawki - to główni bohaterowie tego przepisu na ciasto ucierane z truskawkami. Wymieszasz wszystko razem, wrzucisz do piekarnika i wkrótce z kuchni zacznie dochodzić cudowny zapach. To idealna propozycja na letni deser, gdy sezon na truskawki jest w pełni.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 pełne szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Jogurt naturalny - 300 ml (2 opakowania)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
- Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.
- Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Truskawki umyj i powykrawaj szypułki, następnie owoce pokrój na mniejsze kawałki.
- Truskawki wyłóż na wierzch ciasta, lekko dociskając je do środka.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny