Ciasto ucierane z nektarynkami
![Ciasto ucierane z nektarynkami Ciasto z nektarynkami w formie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/63/6398/main-l_l.webp)
Opublikowano: 12.03.2022 r.
Masło, cukier, mąka pszenna, jajka i soczyste nektarynki—oto główne składniki tego pysznego ciasta ucieranego. Wystarczy kilka prostych kroków, by wypełnić kuchnię zapachem domowego wypieku, którym nie sposób się oprzeć. Złociste na wierzchu, miękkie i maślane w środku, z dużą ilością świeżych nektarynek.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 200 g
- Nektarynki - 700 g (6 nektarynek)
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 50 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier. Całość energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do masy dodajemy jajka. Składniki ucieramy.
- W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami. Składniki łączymy w jednolitą masę za pomocą miksera.
- Na koniec miksowania małym strumieniem wlewamy mleko. Czekamy, aż składniki połączą się.
- Masę przelewamy do blaszki. Górę ciasta zdobimy pokrojonymi na małe kawałki owocami.
- Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk