Ciasto ucierane z malinami
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, cukier i oczywiście świeże maliny – to główne składniki naszego ciasta ucieranego z malinami. Delikatne, maślane ciasto w połączeniu z soczystymi malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na letnie popołudnia przy kawie, zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 350 g
- Maliny - 400 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, makutra, pałka drewniana
Przepis krok po kroku
- Do makutry wsyp 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajka i 280 g cukru oraz 300 g ciepłego masła.
- Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- W ciasto wetknij maliny.
- W misce umieść 70 g cukru, 50 g mąki i 50 g masła i zagnieć kruszonkę.
- Wyłóż ją na wierzch ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.
- Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Ciasto ucierane z malinami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego osoby walczące z nadmierną masą ciała powinny unikać spożywania tego typu wypieków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny