Ciasto ucierane z kakao

Opublikowano: 09.05.2022 r.
Masło, jajka, mleko i solidna dawka kakao – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne ciasto ucierane. Dodaj do tego ponad pół kilo mąki pszennej i cukier brzozowy, a na koniec nie zapomnij o proszku do pieczenia. Prosty przepis na domowe słodkości, które idealnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
 - Masło - 250 g (1 kostka)
 - Jajko - 4 szt.
 - Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g (15 łyżek)
 - Proszek do pieczenia - 15 g (1,5 łyżki)
 - Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
 - Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
 - Przyprawy - kakao
 
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, sitko, blacha do pieczenia 22 x 26 cm
 
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
 - Masło wyjmij z lodówki, aż się lekko ociepli. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
 - Ucieraj masło mikserem dodając po łyżce ksylitolu, aż będzie białe i puszyste.
 - Do utartego masła dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając całą masę.
 - Powoli wlewaj mleko mieszając ciasto na niskich obrotach miksera.
 - Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia przesiewając przez sitko.
 - Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
 - 2/3 ciasta przelej do przygotowanej blachy do pieczenia wyłożonej papierem.
 - Pozostałą część wymieszaj z kakao i wylej na wcześniejszą masę.
 - Wbij nóż i kolistymi ruchami wymieszaj ciasto.
 - Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.
 
Komentarz dietetyka
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru, ciasto ma mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk