Ciasto ucierane z jagodami
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Masło, cukier, żółtka jajek, mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko i oczywiście jagody – te składniki tworzą podstawę naszego ciasta ucieranego z jagodami. To pyszne ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Idealne połączenie delikatnego ciasta i świeżych jagód tworzy harmonię smaków, której nie sposób się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 50 g
- Cukier - 160 g (100,50,10)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mleko 2% - 80 ml
- Białko jajka - 2 szt.
- Jagody - 225 g
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Utrzyj masło oraz 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Dodaj szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Do masy dodaj żółtka, a białka oddziel do osobnej miseczki.
- Wymieszaj ze sobą 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlej do środka mleko i jagody. Całość dokładnie ubij.
- W osobnej misce ubij białka na puszystą pianę. Dodaj 1/4 szklanki cukru i jeszcze raz wymieszaj mikserem. Białka przelej do ciasta i wymieszaj łyżką.
- Piecz przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny