Ciasto tiramisu
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Biszkopty, kawa, mascarpone i śmietanka kremowa - to kluczowe składniki tiramisu, klasycznego włoskiego deseru. Wystarczy dobrze nasączyć biszkopty mocną kawą, a potem przełożyć je kremem z mascarpone i śmietanki, posypać kakao i gotowe! Dzięki prostym składnikom tiramisu zyskuje niezwykle subtelny smak i jedwabistą konsystencję.
Składniki dla 8 porcji:
- Biszkopty - 140 g (1 duże opakowanie)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- W misce ubij śmietankę.
- Do śmietanki dodaj partiami cukier oraz po łyżce sera mascarpone.
- Masę dokładnie zmiksuj.
- Kawę wylej do głębokiego naczynia, w którym zmieści się cały jeden biszkopt.
- Maczaj biszkopty w zimnej kawie.
- Namoczone biszkopty wyłóż na dno formy tak aby zakryły całą.
- Na biszkopty wylej połowę masy.
- Na masę ułóż namoczone biszkopty, tak aby pokryły całą powierzchnię i wylej drugą połowę masy.
- Wierzch obsyp kakaem sypanym z sitka.
- Ciasto pozostaw na minimum 12 godzin w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasto tiramisu to tradycyjne ciasto, które jest na bazie tłustego mascarpone i tłustej śmietanki z dodatkiem cukru. Deser pyszny i wyjątkowy w smaku ale jak wszystkie tradycyjne desery powinien być spożywany z umiarem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki