Ciasto szpinakowe
Opublikowano: 20.04.2021 r.
Szpinak, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy i mascarpone to główne składniki tego niezwykłego ciasta szpinakowego. Dzięki śmietance kremowej i cukrowi pudrowemu, jego smak jest niepowtarzalny. Dodatek granatu sprawia, że deser prezentuje się efektownie i wyjątkowo smacznie.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 280 g (1 i 3/4 szklanki)
- Szpinak - 350 g
- Proszek do pieczenia - 6 g (1 i 1/2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 lyżeczka)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Granat - 110 g (1 sztuka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie powoli wlej olej. Miksuj do połączenia się składników.
- Świeży szpinak opłucz, osusz i umieść w misce, a następnie zblenduj. Dodaj go do masy i całość dobrze wymieszaj.
- Do masy dodaj suche produkty i delikatnie wymieszaj.
- Tylko na spodzie tortownicy umieść papier do pieczenia. Następnie wlej masę.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz 40-45 min. Uchyl drzwiczki i poczekaj 10 min, a potem wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Serek mascarpone rozetrzyj w misce. Dodaj do niego cukier wanilinowy i delikatnie wymieszaj.
- Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do serka mascarpone i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną zostaw na talerzu i wyłóż na nią krem, a z drugiej wybierz środek i posyp po kremie.
- Owoc granatu przekrój na pół i wyciągnij z niego pestki. Następnie obsyp nim ciasto.