Ciasto styropian
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Masło, twaróg sernikowy, mąka pszenna i jajka - to właśnie te składniki tworzą bazę ciasta styropian. To przepyszne i proste deser, który przypomina sernik, ale o lżejszej konsystencji. Dodatek budyniu i cukru pudru sprawia, że masa jest kremowa i idealnie gładka, a proszek do pieczenia dodaje puszystości.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Cukier puder - 200 g
- Margaryna do pieczenia - 100 g
- Budyń (proszek) - 80 g
- Jajko - 5 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zetrzyj na tarce i odstaw.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- W dużej misce ubij margarynę z cukrem pudrem.
- Dodaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
- Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
- Do masy przesiej proszek budyniowy. Dokładnie rozmieszaj.
- Masę przełóż na podpieczony spód, a wierzch udekoruj startym ciastem.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny